Ungas potensmedel

21 Feb

Unga köper potensmedel på falska grunder

Om vi utgår från mitt inlägg om 75 år som den nya pensionsåldern, att de som nu föds inte alls orkar leva till, eller passera, 100 årsdagen, så torde det vara möjligt att unga män har hetsats till att tappa både självförtroende och potens.

Läser man alla veckotidningars löpsedlar kan man lätt finna fakta för att vuxna människor har tappat det mesta av omdömet kring naturliga ”vuxenfaktorer”. För hur ska man annars tolka den enorma efterfrågan på medieprogram som ”Lyxfällan”, ”Du är vad du äter” och alla liknande program?

I sig har jag ingenting emot att människor delar sina svårigheter med varandra. Det berikar på många sätt och jag följer gärna ”Stjärnorna på slottet”, ”Sommar” och ”Sommarpratarna”. Många bland programdeltagarna förundras över hur lätt det är att dela med sig av sin egen bakgrund och kamp i livet, när de sitter med tidigare okända människor.

Alla människor har en ryggsäck och de klassiska författarna, som alltid är läsvärda, har genom årtusenden förstått vikten att föra egna och andras livsöden vidare. Skvaller kallar jag blottade livsöden som handlar om att raljera på andras bekostnad. Finns däremot syftet att stödja andra människor genom exemplifiering av andras eller egna erfarenheter föreligger en slags mellanmänsklig utbildningsinsats. Syftet är att ingjuta mod hos en medmänniska.

Skvallerpressen gör motsatsen och trycker ned människor, unga som gamla. Det tycks bara finns ett intresse och det är att sälja och profitera på andras bekostnad. Då är det lätt, oavsett ålder att tro ”Alla andra kan/har….” Känner ni igen det från tidiga barndomsåren? Vilka alla andra?

Skolan har inskrivet att elever ska lära sig ett kritiskt förhållningssätt, särskilt i internets era. Men allt fler människor över lag, verkar uppgivna och saknar förmåga att använda sina egna tidigare erfarenheter som grund för att ta aktiv ställning för olika rimlighetsbedömningar.

Finns det någon koppling här mellan ett allmänt tappat självförtroende och ett ökande antal medlöpare inom företag och organisationer, som tiger när de egentligen har ett inskrivet ansvar att söka hindra exempelvis missär på äldreboenden?

Lämna en kommentar