Övertid v.s. arbetslöshet

19 Apr

Dramatisk ökning av övertid

Övertiden ökar dramatiskt

Vi jobbar alltmer övertid

Oskicket att inte redovisa övertid är en paria. Alltför många medarbetare har missförstått skillnaden mellan flextid och övertid. Vanligen används därför inte övertidsredovisning, då medarbetaren tror att den arbetade tiden ska redovisas inom flexramen. Vanligen ska arbetstidsmåttet, som är fastställt antal ordinarie arbetstimmar per dag alternativt vid årsarbetstid per vecka uppnås. Krävs det att arbetet måste utföras utanför medarbetarens kontroll, ska övertid utgå.

Däremot är det en helt annan sak när arbetstagaren väljer att utföra arbete fler timmar en vecka, därför att det passar arbetstagaren. Arbetstagaren har alltså själv planerat arbetets utförande och tidpunkt. Då talar vi flextid.

Alla medarbetare måste utbildas i hur tidredovisning ska hanteras för att förstå hur redovisad tid påverkar chefers och arbetsgivares möjligheter att planera verksamheten.

På i princip alla arbetsplatser jag varit, har medarbetare kritiserat sin ledning för att inte förstå hur mycket arbetsuppgifter var och en har och hur tung arbetsbördan är. Problemet med underbemanning är alltför ofta självförvållat.

Problemet har också bäring i omsorgsyrkena. När medarbetare underlåter att incidensrapportera, får det konsekvensen att chefen tror att bemanningen fungerar. För att framstå som en god medarbetare underlåter man ofta att undvika att rapportera konsekvenser, samtidigt binder man ris åt egen rygg.

Tjänstemän på olika  nivåer som underredovisar sin arbetstid och döljer sin äkta övertid, är en allvarlig orsak till arbetslösheten i landet. Fenomenet  har jag iakttagit sedan slutet på 1980-talet, då jag tidredovisade för min redovisningsbyrå.

Många valde att byta övertid mot en veckas extra semester. Trots att flera av dem var civilekonomer, kunde de inte räkna på alternativkostnaden. Men gnälla kunde de.

Ta omgående itu med oskicket, jag vill också ha min plats på arbetsmarknaden. Skicka hem de som arbetar för många timmar och ta in mig och mina medmänniskor. Vi kan, vi bidrar!!!

Ett svar to “Övertid v.s. arbetslöshet”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Vi borde jobba mindre | PlusEtt Bloggen - april 20, 2012

    […] Detta är tänkvärt då risken finna att folk inte ser det som övertid, utan bara som flextid eller att de håller sig uppdaterade. Detta gör inte bara att antalet övertidstimmar ser ut att vara mindre än vad de är i verkligheten, utan det skapar även en hälsofara. Precis som Mikael sa så måste man kunna koppla bort jobbet ibland. Dessa tankar summerar Berit på ett bra sätt på sin blogg beritsasikter. […]

Lämna en kommentar